ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
25ης Μαρτίου & Κώστα Βάρναλη 75, ΤΚ: 13231, Πετρούπολη

Πόλη της άθλησης

Ο αθλητισμός είναι διέξοδος , είναι ψυχαγωγία, είναι ευεξία σώματος και ψυχής για μικρούς και μεγάλους.

Είναι ταυτόχρονα δικαίωμα όλων των πολιτών , με χρήματα των οποίων δημιουργούνται και συντηρούνται όλες οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές.

Για την Πετρούπολη, μία πόλη με ιδιαίτερα χαμηλό μέσο ηλικιακό όρο, είναι απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Ο μαζικός αθλητισμός, η ερασιτεχνική ενασχόληση με αυτόν αλλά και ο πρωταθλητισμός είναι στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος του Δήμου για τον τομέα αυτό.

Ο Αθλητισμός χρειάζεται ολοκληρωμένο πλαίσιο , συντονισμένη δουλειά και συνεργασία των φορέων του. Κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του τομέα αυτού με πελατειακές λογικές και «μικρορουσφέτια» , αποτελεί απλά άλλη μία ενέργεια υποβάθμισης και κατακερματισμού με θύματα τους νέους και τους πολίτες ευρύτερα.

Στην Πετρούπολη, δεν μας λείπουν τόσο οι υποδομές, παρά το ότι σίγουρα μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες με σωστή συντήρηση και αξιοποίησή τους.

Και βέβαια παραμένουν αναξιοποίητοι χώροι για αθλητικές δραστηριότητες το άλσος της πόλης, η προβολή της πόλης μας στο Ποικίλο Όρος και ο «εγκαταλειμμένος» χώρος στο Δημοτικό στάδιο Αγίας Τριάδας που ολημερίς το χτίζουνε...

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος αθλητισμού του Δήμου πρέπει να είναι:

· Σωστή και διάφανη αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων υποδομών.

· Συνένωση δυνάμεων Δήμου και Συλλόγων για σωστή και ασφαλή άθληση. Είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός οργάνου συντονισμού Δήμου και αθλητικών φορέων προκειμένου να υπάρχει συλλογική λειτουργία και να αποφεύγονται ανώφελες «συγκρούσεις» και λογικές «προνομιακών υπόγειων» συνομιλητών.

· Αξιοκρατική αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για το χώρο του Αθλητισμού και πραγματική ανταπόδοση των εισφορών των πολιτών που αθλούνται. Ο Αθλητισμός δεν υποστηρίζεται με «φιλοδωρήματα» και «πελατειακές» συναλλαγές, αλλά με ουσιαστική έμπρακτη υποστήριξη σε όλους ισότιμα και αναλογικά των προσπαθειών που καταβάλλονται. Καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης και παρακολούθησης των δράσεων όλων των φορέων.

· Αξιοποίηση του ορεινού όγκου, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου εξασφάλισης πόρων και υποδομών, για την εφαρμογή προγραμμάτων αθλητισμού σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς και συλλόγους.

· Αξιοποίηση του Άλσους για την εφαρμογή μαζικών προγραμμάτων άσκησης και αθλητισμού.

· Δημιουργία μόνιμων ετήσιων αθλητικών θεσμών με ευθύνη του Δήμου και συμμετοχή και συλλόγων και φορέων.

· Συνεργασία με τις σχολικές μονάδες για την εφαρμογή προγραμμάτων στα σχολεία και την αξιοποίηση των προαυλίων. Οι σχολικές μονάδες της πόλης μας πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια και αποτελεί δέσμευσή μας πως εντός της επόμενης 5-ετίας θα αποκτήσουν σύγχρονους, οικολογικούς και εύχρηστους για όλους τους πολίτες , προαύλιους χώρους. Τα παιδιά μας δικαιούνται ασφαλείς και λειτουργικές αυλές και σχολεία και οι υποδομές αυτές πρέπει να αποτελούν και χώρους άθλησης και καλλιέργειας της ευεξίας.

· Ενίσχυση και «αποκέντρωση» προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού στις γειτονιές.

· Ισότιμη και αναλογική της συμμετοχής, αντιμετώπιση όλων των αθλημάτων, ομαδικών και ατομικών.

· Αναμόρφωση, ανάπλαση και αξιοποίηση και για αθλητικές δραστηριότητες του χώρου πάνω από το Δημοτικό στάδιο Γρηγορίου.

· Συστηματική δουλειά για την προσέλκυση αθλητικών γεγονότων που αξιοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου και προσελκύουν πόρους και επενδύσεις και στον τομέα αυτό.

· Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέουν την οδό Σκουφά με το άλσος και θα «συναντήσουν» τις αντίστοιχες υποδομές του Ιλίου που επιτρέπουν την πρόσβαση μέσω ποδηλάτου έως το Πάρκο Τρίτση.

Σε μία πόλη με νεανική σύνθεση πληθυσμού ο αθλητισμός μπορεί να είναι συνεκτικό στοιχείο της λειτουργίας της και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε.